‘Nieuwe nachtwerkwet slecht voor Belgische e-commercebedrijven’
De winkelketens zijn niet te spreken over de nieuwe e-commercewet. De handicap van Belgische bedrijven ten opzichte van buitenlandse vergroot volgens hen door de nieuwe regels.
De in België actieve winkelketens reageren onthutst nu duidelijk wordt hoe de federale regering de wettelijke regeling rond nachtwerk voor webwinkelbedrijven heeft hervormd. Tijdens de afgelopen onderhandelingen over de begroting besliste de regering om e-commercebedrijven toe te voegen aan de wettelijke lijst met uitzonderingen op het verbod op nachtarbeid. ‘Het veto van de vakbonden verdwijnt’, klonk het.
Maar nu blijkt dat dat alleen geldt voor nieuwe bedrijven. Nog altijd moeten ondernemingen op bedrijfsniveau een akkoord met de vakbonden bereiken. Nieuwe bedrijven hebben nog geen vakbonden en zij kunnen dus probleemloos nachtwerk in het arbeidsreglement opnemen.
De meeste bestaande bedrijven moeten de toestemming krijgen van drie vakbonden om aan nachtwerk te mogen doen. ‘Dat blijkt onmogelijk’, zegt Dominique Michel, de CEO van Comeos, de vereniging die de belangen van de grote winkelketens verdedigt. ‘Altijd is er wel een die niet akkoord gaat. Nog geen enkel e-commercebedrijf is erin geslaagd met nachtwerk te beginnen.’
Buitenlandse webwinkels als Bol.com en Zalando hebben een groot voordeel ten opzichte van Belgische bedrijven doordat zij vanuit hun thuisland door nachtwerk wel snel na de bestelling pakjes in België kunnen leveren. Daardoor zijn buitenlandse webwinkels razend populair in ons land. De nieuwe wet dreigt Belgische bedrijven een nog grotere handicap op te leveren, stelt Comeos. ‘Een bedrijf dat al honderd jaar actief is in België kan niet met nachtwerk beginnen, doordat het drie vakbonden moet overtuigen. Maar buitenlandse bedrijven die in België een nieuwe vennootschap en een magazijn oprichten, kunnen probleemloos met nachtwerk beginnen’, zegt Michel.
De ketens vragen de regering met aandrang om opnieuw een hervorming door te voeren. ‘We willen dat het niet langer nodig is om van drie vakbonden de toestemming te krijgen om met nachtwerk te beginnen, maar dat het akkoord van één vakbond volstaat’, zegt Michel. ‘Dat is niet zo’n vreemde vraag. Bij zowat alle beslissingen over arbeidsomstandigheden is het akkoord van één vakbond nodig. Alleen voor nachtwerk is jaren geleden een uitzondering gemaakt.’
Toen de regering twee weken geleden aankondigde de e-commercewet aan te zullen passen, zeiden de vakbonden dat de oude wet volstaat en dat bijna geen enkel bedrijf het jongste jaar een poging heeft ondernomen om met nachtwerk te beginnen.
Maar dat klopt niet, zegt Dominique Michel, de CEO van Comeos, de belangenorganisatie van de in België actieve winkelketens. ‘Via informele contacten met de vakbonden hebben meerdere bedrijven een initiatief genomen. Ze kregen toen van de bonden de boodschap dat de prijs die ze moeten betalen torenhoog zou zijn. Daarom deed bijna niemand een officiële aanvraag. De paar bedrijven die het wel deden, vingen bot.’
Terug naar nieuwsoverzicht